2021. október 31., vasárnap

Önellátás

A célunk az önellátás, és jól haladunk ennek elérésében.  Éveken keresztül mindig a házunk építése, befejezése volt a legfontosabb munkánk. 2020 tavaszára viszont már egészen jól álltunk a házzal, úgyhogy végre több időt tudtunk szánni a gazdaságra is. Persze a karantén is plusz motivációt adott az önellátás megvalósításában.

Tavalyelött építettük a tyúkólat, de akkor még a rókák nyertek... Ezért tavaly megerősítettük a kerítéseket és új tyúkólat is építettünk. Most 13 tyúkunk, és 6 libánk van. Tavasztól viszont áttérünk a szabadtartásra!

Tavaly építettünk disznóólat is. Most 3 disznónk van. Az elmúlt években 1 disznót vágtunk magunknak. Ebből szinte minden a füstre ment. Most két disznót tervezünk vágni magunknak, hogy fagyasztani is tudjunk.

 

Kecskéket 2017 óta tartunk. A tejből kecskesajtot készítek. Most 20 kecskénk van. Ebből 7-et akarunk megtartani, és a helyükre birkákat szeretnék venni. A birkahúst sokkal jobban szeretjük, és őket beengedhetnénk a gyümölcsösbe legelni.

 

Tavaly vettünk egy tehenet is. Sajnos nagyon sok probléma volt, és elpusztult nem sokkal azután, hogy megellett. A kis boci viszont szépen megnőtt, és levágtuk, úgyhogy finom borjúhúsunk is van.

 

1 hónapja viszont új tehénkénk lett, Pitypang. Megcsináltuk neki a villanypásztort, úgyhogy legelhet, nekünk meg nem kell végre kaszálnunk. Építettünk neki egy beállót is. Minden reggel kézzel fejem, utána pedig feldolgozom a tejet. Készítek gomolyasajtot, parenyicát, krémsajtot, túrót, tejfölt, tejszínt, vajat és joghurtot!Tavaly volt egy kis veteményünk, de azért önellátásra egyáltalán nem volt elég. Idén viszont nem is volt veteményesünk, mert tavasszal 7 hétig feküdtünk koronavírussal, és utána is sokáig nagyon gyengék voltunk. De jövőre biztosan nem hagyjuk ki, mert már kialakítottuk ki a mélymulcsos kertet.

 

A gyümölcsösben is egyre több fa fordul termőre. Idén alma és birsalma már nagyon sok termett, de szerintem jövőre már meggyet, szilvát, és sárgabarackot se kell vennünk.Idén még a befőzések legnagyobb részéhez vásároltuk a gyümölcsöt, zöldséget. Most 400 üveg befőtt, lekvár, sűrített paradicsom és lecsó van eltéve.

Fantasztikus érzés, hogy bemegyek a boltba, és tudom, hogy nem kell vennem húst, tejterméket, pékárut és tojást sem! A következő feladat az, hogy zöldséget se kelljen vásárolnunk!

Ilyen szép a tanyánk ősszel:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése