Mostanában minden vendégségbe ezt a kalácsot viszem, ezért közkívánatra leírom a receptjét.
Én találtam ki ezt a formát, mert megelégeltem, hogy amikor csigát csinálok akkor a töltelék nagy része mindig kifolyik. A fonás miatt pedig sok-sok rétegben van benne a finom fahéjas töltelék.
Hozzávalók:
6,5 dl tej + 1ev.k. cukor
2,5 dkg élesztő
1 kg fehér liszt
3 ev.k. cukor
1 k.k. só
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
45 dkg cukor (igen ilyen sok!)
1 ev.k. fahéj
10 dkg olvasztott vaj
+ 1 egész tojás a lekenéshez
A cukros tejet meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt.
Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat és részletekben hozzáadom a felfuttatott élesztőt.
A sütőben kelesztem 15 percig kelesztem 30 fokon, majd alsó-felső sütésen sütöm 30 percig. (Ha nem kelesztem az elején, akkor olyan hirtelen kel meg, hogy kireped a tészta, és ebből is kifolyik a töltelék , és nem is lesz szép.)
Én találtam ki ezt a formát, mert megelégeltem, hogy amikor csigát csinálok akkor a töltelék nagy része mindig kifolyik. A fonás miatt pedig sok-sok rétegben van benne a finom fahéjas töltelék.
Hozzávalók:
6,5 dl tej + 1ev.k. cukor
2,5 dkg élesztő
1 kg fehér liszt
3 ev.k. cukor
1 k.k. só
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
45 dkg cukor (igen ilyen sok!)
1 ev.k. fahéj
10 dkg olvasztott vaj
+ 1 egész tojás a lekenéshez
A cukros tejet meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt.
Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat és részletekben hozzáadom a felfuttatott élesztőt.
Felolvasztom a vajat, és apránként hozzáadom a tésztához. Elég sokáig kell dagasztanunk ahhoz, hogy beledolgozódjon a vaj, de mire ez megtörténik, biztos, hogy egy jól kidolgozott tésztát kapunk!
3/4 óra alatt ilyen gyönyörűen megkel. (Nem kell meleg helyre tenni!!!)
Egy kicsit átdagasztom a tésztát és 3 részre osztom. kb. 1 arasz szélesre és 3 arasz hosszúra nyújtom a tésztát. Megkenem a felolvasztott vaj 1/3-ával.
Megszórom a fahéjas cukor 1/3-ával, majd feltekerem.
Egyszerűen összefonom a 3 ágat.
Óvatosan átteszem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Összeillesztem a végeket és lekenem a felvert egész tojással. Fontos, hogy nagy legyen a luk a kalács közepén, mert ha kelés közben összenő a luk, akkor nem sül meg a közepe!
A sütőben kelesztem 15 percig kelesztem 30 fokon, majd alsó-felső sütésen sütöm 30 percig. (Ha nem kelesztem az elején, akkor olyan hirtelen kel meg, hogy kireped a tészta, és ebből is kifolyik a töltelék , és nem is lesz szép.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése