2016. november 15., kedd

Fahéjas kalács

Mostanában minden vendégségbe ezt a kalácsot viszem, ezért közkívánatra leírom a receptjét.

Én találtam ki ezt a formát, mert megelégeltem, hogy amikor csigát csinálok akkor a töltelék nagy része mindig kifolyik. A fonás miatt pedig sok-sok rétegben van benne a finom fahéjas töltelék.

Hozzávalók:

7 dl tej + 1ev.k. cukor
2,5 dkg élesztő

1 kg fehér liszt
1 marék cukor
1 k.k. só
2 tojás

10 dkg olvasztott vaj


a töltelékhez:

45 dkg cukor (igen ilyen sok!)
1 ev.k. fahéj
10 dkg olvasztott vaj

+ 1 egész tojás a lekenéshez

A cukros tejet meglangyosítom, és felfuttatom benne az élesztőt.
Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat és részletekben hozzáadom a felfuttatott élesztőt.Felolvasztom a vajat, és apránként hozzáadom a tésztához. Jó sokáig kell dagasztanunk, mire beledolgozódik a vaj. De mire ez megtörténik, biztos, hogy egy jól kidolgozott tésztát kapunk!3/4 óra alatt ilyen gyönyörűen megkel. (Nem kell meleg helyre tenni!!!)

 


Egy kicsit átgyúrom a tésztát és 3 részre osztom. kb. 1 arasz szélesre és 3 arasz hosszúra nyújtom a téasztát. Megkenem a felolvasztott vaj 1/3-ával.Megszórom a fahéjas cukor 1/3-ával, majd feltekerem.


Egyszerűen összefonom a 3 ágat.
Óvatosan átteszem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Összeillesztem a végeket és fogpiszkálóval fixálom. Lekenem a felvert egész tojással. Fontos, hogy nagy legyen  a luk a kalács közepén, mert ha kelés közben összenő a luk, akkor nem sül meg a közepe! 200 C-on alső-felső sütésen kelesztem 15 percet félig nyitott ajtóval a sütőben, majd csukott ajtóval még kb. 30 percet. (Ha nem kelesztem az elején, akkor olyan hirtelen kel meg, hogy kireped a tészta, és ebből is kifolyik a töltelék , és nem is lesz szép.)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése