2015. február 23., hétfő

Krétatartó készítése

 Varrtam egy krétatartót Julcsinak és lefényképeztem, hogy hogyan készült.


A zsebekhez 55x10 cm-es anyagot használtam. ( A rózsaszín a zseb, a fehér egy vastagabb anyag, hogy legyen tartása.)


Az alaphoz 15x55 cm-es anyagot használtam. Kell egy előlap, egy hátlap, és szintén egy erősebb agyag bélésnek. 


Hosszában félbehajtottam és levasaltam a zsebeknek szánt anyagokat. Alulra helyeztem egy fehér bélés anyagot, felülre pedig a rózsaszín anyagot, és levarrtam a vasalás mentén.


A krétának megfelelő színű keresztet hímeztem a zsebekre (ez nyugodtan elhagyható!!!). Egymásra helyeztem a bélést, a hátlapot és a zsebeket. A zsebek mentén cikkcakkal végigmentem az anyagon. Illanósfilccel bejelöltem a zsebek helyét 4 cm-re egymástól. Fontos!!! az első zsebnél hagyjunk 1 cm-t a varrásráhagyásnak. Az utolsó zseb után marad jó néhány cm-ünk. Levarrtam a zsebeket. A varrások elejét és végét jól megerősítettem oda-vissza varrással.


Levágtam ívesre az utolsó zseb utáni részt. A zsebes részre rátűztem a megkötőt és az előlapot. Az előlapot bárhogy lehet díszíteni, csak az a lényeg, hogy 15x55-ös legyen a végeredmény. Színt színre helyezve (mind a két anyag színe befelé néz) összevarrtam, egy kis rést hagyva a kifordításnak. A rést nem érdemes sarkon, vagy íves helyen hagyni, mert azt nehéz utána bevarrni.


 Kifordítottam, a sarkokat olló hegyével kinyomkodtam, és nem ijedtem meg, mert tudtam, hogy vasalás után már...


... így  fog kinézni!


Végül 1 mm-re a szélétől levarrtam, és már kész is!!!


Ha kisebb krétatartót akartok csinálni, akkor szorozzátok meg 4 cm-rel az egyik oldalon lévő kréták számát, adjatok hozzá 1 cm-t az egyik oldalon lévő varrásráhagyásnak és 6 cm-t az íves résznek. Így egy pl. 12 darabos krétatartóhoz 31 cm hosszú anyag kell.

2015. február 22., vasárnap

Szalmaházat építünk 11

Decemberben nem dolgoztunk a házon, mert pénzt kerestünk... De januárba ismét a lovak közé csaptunk. Most a műhelyben dolgozunk. Lassan tényleg elkészülnek az ablakok és az ajtók. A férjem vasalatokat és a gumit tette fel, én pedig olajoztam több rétegben. Már csak az üveget kell betenni, ha végre megérkezik. 
Ilyen lesz a bejárati ajtó mintája.Érkezett 6 m3 fa a födémdeszkához és a hajópadlóhoz. Most ezt gyaluljuk.
2015. február 21., szombat

Apróságok

Végre a lányoknak is varrtam valamit! Na nem mostanában készült, hanem még Karácsony előtt, de most végre mindegyik megvolt, és le tudtam fotózni. Szóval mindenki kapott egy pénztárcát.


A legnagyobb lányom pedig kapott egy telefontokot is. (Nagyon szerettem volna a telefont minél tovább halogatni, de távolsági busszal járnak, és még át is kell szállniuk...)